top of page
Search
  • thernvourougolfrid

O melhor pediatra infantil - como escolher e confiar no médico das crianças



En yaxsi usaq pediatri: Ushaginizin saglamligi ucun neye diqqet etmeli?




Ushaginizin saglamligi sizin ucun e onemli seydir. Ushaginizin buyumesi, gelismesi ve xesteliklerden qorunmasi ucun ona duzgun qulluq etmek ve onu hekimlerle izlemek lazimdir. Bu meselede size komek edecek olan hekimlerden biri de pediatrdir. Peki, pediatr nedir ve ne ile mesguldur? Pediatriye ne zaman getmeli? Pediatri seciminde nelere diqqet etmeli? Azerbaycanda olan en yaxsi usaq hekimleri pediatrlar kimlerdir? Ushaginizin saglamligi ucun diger meslehetler nelerdir? Bu suallarin cavablarini bu meqalede tapa bilersiniz.


Ushaginizin pediatrini secmek




Pediatri nedir ve ne ile mesguldur?




Pediatri, dogumdan 18 yasha qeder olan ushaqlarin saglamligi ve xestelikleri ile ilgilenen tibb sahesidir. Pediatri uzre hekimler, yani pediatrlar, ushaqlarin fiziki, mental ve emosional saglamligini her merhelede izleyir ve hem saglam hem de xeste ushaqlara qulluq edirler. Pediatrlar ushaqlarda gorulen genis bir xestelik spektrunu diaqnoz ede biler, mualice ede biler ve onlari peyvendleme ve saglamliq meslehetleri ile qoruya bilerler. Pediatrlar hem birinci derece saglamliq xidmetleri veren hekimler olaraq, hem de belli sahelerde ixtisaslasharaq calisha bilerler. Meselen, neonatologiya, kardiyologiya, endokrinologiya, alergologiya ve s.




en yaxsi usaq pediatri



Pediatriye ne zaman getmeli?




Ushaginizin pediatrini dogumdan sonra secmelisiniz. Ilk bir il erzinde ushaginizin pediatrina en az bes defe getmesi lazimdir. Bu ziyaretlerde ushaginizin boyu, ceki, bas cevresi olculur, fiziki muayinesi edilir, peyvendlenir ve inkiÅŸaf testleri yapilir. Bu ziyaretler ushaginizin gelismesini normal izlemek ve eger varsa problemleri erken kesfetmek ucun onemlidir. Ilk bir il erzindeki ziyaretlerden sonra ushaginizin pediatrina her il bir defe getmesi lazimdir. Bu ziyaretlerde de ushaginizin fiziki muayinesi edilir, peyvendlenir ve inkiÅŸ af testleri yapilir.Bu ziyaretlerde ushaginizin saglamliq problemlerini onlemek ve ona saglam bir hayat tarzi qazandirmak ucun meslehetler verilir. Ushaginizin pediatrina getmesi lazim olan diger hallar ise ushaginizin xeste olmasi, xususi bir saglamliq problemi olmasi, ya da sizin pediatr ile danismaq istemenizdir. Ushaginizin pediatrina getmesi ushaginizla hekim arasinda guvenli bir elaqe qurulmasina ve ushaginizin saglamliginin olmasina komek eder ideal.


Pediatri seciminde nelere diqqet etmeli?




Ushaginizin pediatrini secmek onun saglamligi ucun cox onemli bir qerardir. Bu qerari vererken nelere diqqet etmeli? Asagidaki cedvelde pediatri seciminde size komek edecek bazi suallarin cavablarini gore bilersiniz.



Sual


cavab


Pediatrinin tecrubesi ve ixtisasi nedir?


Pediatrinin nece illik tecrubesi oldugunu, hangi universitetden mezun oldugunu, hangi sahede ixtisasi oldugunu sorushun. Eger ushaginizin xususi bir saglamliq problemi varsa, o sahede ixtisaslashmis bir pediatr secmek daha yaxsidir.


Pediatrinina é rejimi nedir?


Pediatrinin hangi gunler ve saatlar calishdigini, nece tez randevu vere bildigini, telefonla ya da internetle konsultasiya edib etmediyini sorushun. Eger ushaginiz xeste olarsa, pediatriniz sizi nece destekleyecek?


Pediatrinin is yerinin yeri ve imkanlari nedir?


Pediatrinina é tamanho yerinin yaxin olmasi tamanho rahatliq verecek. Pediatrinin is yerinin temiz, ferdi ve konforlu olmasina diqqet edin. Pediatrinin é yerinde laboratoriya, roentgen, ultrason ve s. kimi tetkik imkanlari varmi? Pediatrinin is yerinde diger hekimlerle isbirligi varmi?


Pediatrinina elaqe tarzi nedir?


Pediatrinizle ushaginiz arasinda guvenli ve sevecen bir elaqe olmasi cox onemlidir. Pediatriniz ushaginizla nasil davranir? Ushaginizla konushurken nasil bir dil istifade edir? Ushaginizin suallarina nasil cavab verir? Ushaginiz pediatrindan qorxmur?


Pediatrinina saglamliq anlayishi nedir?


Pediatrinizle sizin saglamliq anlayishiniz uygun olmalidir.Pediatriniz peyvendlenme, beslenme, ilachdan istifade, tibb ve s alternativo. kimi meselelerde sizinle hemfikirdir? Pediatriniz sizin fikirlerinize saygi gostermekdedir? Pediatriniz size saglamliq meslehetleri vererken nasil bir metod istifade edir?


Azerbaycanda olan en yaxsi usaq hekimleri pediatra




Arzu Musayeva




Arzu Musayeva Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya fakultesinden 2001-ci ildə mezun olub. 2001-2004-cu illərdə Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya kafedrasında aspirantura oxuyub. 2004-cü ildə Pediatriya uzr e doktorluq elmi derecesini alib. 2004-2010-cu illərdə Bakı Şəhər Xəstəxanaları Birliyinin 1 saylı Uşaq Klinik Xəstəxanasında pediatr kimi işləyib. 2010-cu ildən etibarən isə Bakı Şəhər Xəstəxanaları Birliyinin 1 saylı Uşaq Klinik Xəstəxanasının Pediatriya şöbəsinin müdiri vəzifəsində çalışır. Arzu Musayeva ushaqlarda görülən infeksiya xəstəlikləri, alerji, immunologiya, endokrinologiya, hematologiya, gastroenterologiya, nefrologiya, kardiyologiya və s. sahələrdə tibbi xidmət göstərir. Arzu Musayeva ushaqlarla yaxşı əlaqə qura bilir və onlara sevgi və diqqət göstərir. Arzu Musayeva Azerbaycan Tibb Universitetində Pediatriya kafedrasında dosent kimi dərs deyir və tibb tələbələrinin təhsilinə töhfə verir.


Leyla Baxishova




Leyla Baxishova Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya fakultesinden 1997-ci ildə mezun olub. 1997-2000-ci illerdə Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya kafedrasında aspirantura oxuyub. 2000-ci ildə Pediatriya uzre doktorluq elmi derecesini alib. 2000-2005-ci illerdə Bakı Şehir Xestexanaları Birliyinin 1 saylı Ushaq Klinik Xestexanasında pediatr kimi ishleyib. 2005-ci ilden etibaren ise Bakı Şehir Xestexanaları Birliyinin 1 saylı Ushaq Klinik Xestexanasın Neonatologiya shobesinin mudiri vezifesinde calishir. Leyla Baxishova ushaqlarda gorulen dogumdan sonraki ilk bir il erzindeki saglamliq ve xestelik problemleri ile ilgilenir.Leyla Baxishova yeni dogulan ushaqlarin fiziki muayinesini edir, peyvendlenir, inkishaf testleri yapir ve eger varsa problemleri diaqnoz edir ve mualice edir. Leyla Baxishova yeni dogulan ushaqlarin beslenmesi, immun sistemi, fiziki ve ruhi inkishafi ucun meslehetler verir. Leyla Baxishova Azerbaycan Tibb Universitetinde Neonatologiya kafedrasinda dosent kimi ders deyir ve tibb telebelerinin tehsiline tohfe verir.


Mikhek Tehmezova




Mikhek Tehmezova Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya fakultesinden 1999-cu ildë mezun olub. 1999-2002-ci illërdë Azerbaycan Tibb Universitetinin Pediatriya kafedrasinda aspirantura oxuyub. 2002-ci ildë Pediatriya uzre doktorluq elmi derecesini alib. 2002-2007-ci illërdë Bakï Şehir Xestexanalarï Birliyinin 1 saylï Ushaq Klinik Xestexanasinda pediatr kimi ishleyib. 2007-ci ilden etibaren ise Bakï Şehir Xestexanalarï Birliyinin 1 saylï Ushaq Klinik Xestexanasinin Gastroenterologiya shobesinin mudiri vezifesinde calishir. Mikhek Tehmezova ushaqlarda gorulen qarinaqli ve qarin yolu xestelikleri ile ilgilenir. Mikhek Tehmezova ushaqlarda gorulen qeribe yemek isteyi, qusma, ishal, qabizliq , qarin agrisi, qarin sisligi, qanli ve yagli qurt, hepatit, pankreatit, ulser ve s. kimi problemleri diaqnoz edir ve mualice edir. Mikhek Tehmezova ushaqlarda gorulen qarinaqli ve qarin yolu xesteliklerini onlemek ve ushaqlarin saglam beslenmesini temin etmek ucun meslehetler verir. Mikhek Tehmezova Azerbaycan Tibb Universitetinde Gastroenterologiya kafedrasinda dosent kimi ders deyir ve tibb telebelerinin tehsiline tohfe verir.


Ushaginizin saglamligi ucun diger meslehetler




Ushaginizin beslenmesi




Ushaginizin saglamliq ucun en onemli faktorlerden biri de beslenmesidir. Ushaginizin beslenmesi onun buyumesi, gelismesi, immun sistemi, enerjisi ve ruh saglamligi ucun cox onemlidir. Ushaginizin beslenmesinde nelere diqqet etmeli? Asagidaki meslehetleri izleyin:



  • Ushaginiza dogumdan sonra ilk 6 ay boyunca sadece anne sutu verin.Anne sutu ushaginizin fiziki ve zeka gelismesi ucun en ideal gidadir. Anne sutu ushaginizi infeksiya xesteliklerinden qoruyur ve alerji riskini azaldir.



  • Ushaginiza 6 aydan sonra ek gidalar vermeye bashlayin. Ek gidalar ushaginizin yeni tatlarla tanishmasina ve damaginin gelismesine komek eder. Ek gidalar arasinda sebze, meyve, tahil, et, yumurta, balik ve s. ola biler. Ek gidalar vererken ushaginizin alerji reaksiyasini gozleyin.



  • Ushaginiza 1 yashdan sonra tam sut vermeye bashlayin. Tam sut ushaginizin kalsiyum ihtiyacini qarsilayir ve kemiklerinin saglam olmasina komek edir. Tam sut vermeye bashladiginizda anne sutunu kesmeyin.



  • Ushaginiza 2 yashdan sonra az yagli sut vermeye bashlayin. Az yagli sut ushaginizin kalsiyum ihtiyacini qarsilayir ve obezite riskini azaldir.



  • Ushaginiza coxlu su ichirin. Su ushaginizin vucudunda olan butun proseslere komek edir ve dehidratasiyani onleyir.



  • Ushaginiza coxlu lifli gidalar verin. Lifli gidalar ushaginizin bagirsaglarinin islemesine komek edir ve qabizliq problemine yol achmir.



  • Ushaginiza coxlu protein verin. Proteína ushaginizin kaslarinin, organlarinin, hormonlarinin ve immun sisteminin saglam olmasina komek edir.



  • Ushaginiza coxlu vitamina ve mineral verin. Vitamina ve mineral ushaginizin vucudunda olan butun fonksiyonlara komek edir ve xesteliklere qarsi direncini artirir.



  • Ushaginizdan shekerli, yagli, duzlu, salamurali, qizartilmish, hazir ve paketlenmish gidalar uzaq durun. Bu tip gidalar ushaginizin saglamligina zarar verir ve obezite, diabet, hipertensiya, kardiovaskular xestelikler ve s. Riskini artirir.



  • Ushaginizla birlikde saglam beslenme alishkanligi qazanmaq ucun ona misal olun. Ushaginiz sizden cox sey oyrenir. Siz saglam beslenirsizse, ushaginiz da saglam beslenecek.



Sistema imunológico de Ushaginizin




Ushaginizin immun sistemi onun xesteliklere qarsi direncini gostermek ucun cox onemlidir. Ushaginizin immun sistemi dogumdan sonra gelismeye bashlayir ve ilk bir nece il erzinde tam olushur.Ushaginizin immun sisteminin saglam olmasi ucun nelere diqqet etmeli? Asagidaki meslehetleri izleyin:



  • Ushaginiza dogumdan sonra ilk 6 ay boyunca sadece anne sutu verin. Anne sutu ushaginizin immun sisteminin gelismesi ucun en onemli faktordur. Anne sutu ushaginiza antikor, laktoferin, lizozim, interferon ve s. kimi maddeler verir ki, bunlar ushaginizi infeksiya xesteliklerinden qoruyur.



  • Ushaginiza peyvend verdirin. Peyvend ushaginizin immun sisteminin xesteliklere qarsi reaksiya gostermesini oyretir ve ushaginizi coxlu xestelikden qoruyur. Peyvend verdirerken peyvend cedveline riayet edin ve hekiminizle elaqede olun.



  • Ushaginizla el ele temizliyine diqqet edin. Ele temizliyi ushaginizin mikroblardan qorunmasina komek edir. Ushaginizla birlikde el ele yemekden once ve sonra, tuvaletden sonra, evden cixanda ve eve gelende, xeste olanda ve xeste insanlarla elaqede olanda yuyun.



  • Ushaginizla saglam beslenme alishkanligi qazanmaq ucun ona misal olun. Saglam beslenme ushaginizin immun sisteminin guclenmesine komek edir. Ushaginizla birlikde coxlu sebze, meyve, protein, vitamina ve mineral yeyin. Shekerli, yagli, duzlu, salamurali, qizartilmish, hazir ve paketlenmish gidalar uzaq durun.



  • Ushaginizla fiziki aktivite alishkanligi qazanmaq ucun ona misal olun. Fiziki aktivite ushaginizin immun sisteminin islemesine komek edir. Ushaginizla birlikde sua arma em az 30 deqiqe idman edin. Idman ederken ushaginizla eglenceli oyunlar oynayin.



  • Ushaginizla yeterince uyku alishkanligi qazanmaq ucun ona misal olun. Yeterince uyku ushaginizin immun sisteminin dinlenmesine komek edir. Ushaginizla birlikde sua arma en az 8 saat uyuyun. Uyku vaxtinda ushaginizla rahatlatici aktiviteler edin.



  • Ushaginizla stressden uzaq durmaq ucun ona misal olun. Estresse ushaginizin imun sisteminin zayiflamasina sebeb ola biler. Ushaginizla birlikde stress yaradan faktorlerden uzaq durun. Ushaginizla rahatlatici aktiviteler edin.



Ushaginizin fiziki ve ruhi inkiÅŸafi




Ushaginizin fiziki ve ruhi inkiÅŸafi onun hayata hazirlanmasi ucun cox onemlidir. Ushaginizin fiziki ve ruhi inkiÅŸafini desteklemek ucun nelere diqqet etmeli? Asagidaki meslehetleri izleyin:



  • Ushaginizla sevecen ve guvenli bir elaqe qurun. Sevecen ve guvenli bir elaqe ushaginizin ozune guvenini, emosional saglamligini ve sosial becerilerini gelistirir.



  • Ushaginizla coxlu konushun ve dinleyin. Konushmaq ve dinlemek ushaginizin dil becerilerini, zeka gelismesini ve duygularini ifade etmesini gelistirir.



  • Ushaginizla coxlu oyun oynayin. Oyun oynamak ushaginizin fiziki, mental ve emocional inkiÅŸafina komek edir. Ushaginizla eglenceli, yaratici ve ogretici oyunlar oynayin.



  • Ushaginizla coxlu kitab oxuyun. Kitab oxumaq ushaginizin kelime hazinesini, hayal gucunu, merak duygusunu ve okuma alishkanligini gelistirir. Ushaginizla sua arma en az 15 deqiqe kitab oxuyun.



  • Ushaginizla coxlu musiqi dinleyin ve sarki soyleyin. Musiqi dinlemek ve sarki soylemek ushaginizin ritim duygusunu, yaraticiligini, duygusal ifadesini ve beyin gelismesini gelistirir. Ushaginizla sua arma en az 10 deqiqe musiqi dinleyin ve sarki soyleyin.



  • Ushaginizla coxlu resim cekin ve boyayin. Resim cekmek ve boyamak ushaginizin el becerilerini, sanatsal zevkini, renkleri tanimasini ve hayal gucunu gelistirir. Ushaginizla sua arma en az 10 deqiqe resim cekin ve boyayin.



  • Ushaginizla coxlu quebra-cabeça yapin ve lego oynayin. Quebra-cabeça yapmak ve lego oynamak ushaginizin mantikli dusunmesini, problema cozmesini, sabrini ve odaklanmasini gelistirir. Ushaginizla sua arma en az 10 deqiqe quebra-cabeça yapin ve lego oynayin.



  • Ushaginizla coxlu dogaya cixin. Dogaya cixmak ushaginizin fiziki saglamligini, doga sevgisini, merak duygusunu ve bilimsel dusunmesini gelistirir. Ushaginizla seu hafta en az bir defe dogaya cixin.



sonuc




Ushaginizin saglamligi sizin ucun e onemli seydir. Ushaginizin saglamligina komek edecek olan hekimlerden biri de pediatrdir.Pediatri uzre hekimler, yani pediatrlar, ushaqlarin fiziki, mental ve emosional saglamligini her merhelede izleyir ve hem saglam hem de xeste ushaqlara qulluq edirler. Ushaginizin pediatrini secmek onun saglamligi ucun cox onemli bir qerardir. Bu qerari vererken pediatrinin tecrubesi, is rejimi, is yerinin yeri ve imkanlari, elaqe tarzi ve saglamliq anlayishi gibi faktorlere diqqet etmelisiniz. Azerbaycanda olan en yaxsi usaq hekimleri pediatrlar arasinda Arzu Musayeva, Leyla Baxishova e Mikhek Tehmezova kimi isimler var. Ushaginizin saglamligi ucun diger meslehetler ise ushaginizin beslenmesi, immun sistemi, fiziki ve ruhi inkiÅŸafi ile ilgilidir. Bu meslehetleri izleyerek ushaginizin saglam bir hayat surmesine komek ede bilersiniz.


Perguntas frequentes




Bu meqalenin sonunda size cox sorushulan bazi suallarin cavablarini vermek isteyirem:



  • Pediatr ile aile hekimi arasindaki ferq nedir?



Pediatr sadece ushaqlarin saglamligi ile ilgilenen bir hekimdir. Aile hekimi ise hem ushaqlarin hem de yetiskinlerin saglamligi ile ilgilenen bir hekimdir. Pediat ri uzre hekimler ushaqlarin saglamligi ile ilgili daha cox bilgiye ve tecrubeye sahib olurlar.


  • Pediatr seciminde internetde olan reytinqlere guvenmeli?



Internetde olan reytinqler pediatr seciminde size bir fikir vere biler, amma tamamilÉ™ guvenmeli deyil. Reytinqler ushaqlarin ve velilerin pediatrlarla olan elaqelerine, memnuniyyetlerine ve sikayetlerine gore hazirlanir. Bu reytinqler pediatrinin saglamliq xidmetlerinin keyfiyyetini ve ixtisasini tam olaraq yansitmaya biler. Pediatr seciminde daha cox pediatrinin tecrubesi, is rejimi, is yerinin yeri ve imkanlari, elaqe tarzi ve saglamliq anlayishi gibi faktorlere diqqet etmelisiniz.


  • Pediatr seciminde diger velilerin tavsiyelerine guvenmeli?



Diger velilerin tavsiyeleri pediatr seciminde size bir fikir vere biler, amma tamamilÉ™ guvenmeli deyil. Diger velilerin tavsiyeleri onlarin oz tecrubelerine, beklentilerine ve zevklerine gore verilir.Bu tavsiyeler sizin ve ushaginizin ehtiyaclarina uygun olmaya biler. Pediatr seciminde daha cox pediatrinin tecrubesi, is rejimi, is yerinin yeri ve imkanlari, elaqe tarzi ve saglamliq anlayishi gibi faktorlere diqqet etmelisiniz.


  • Pediatr seciminde hekimler arasinda olan referanslara guvenmeli?



Hekimler arasinda olan referanslar pediatr seciminde size bir fikir vere biler, amma tamamilÉ™ guvenmeli deyil. Hekimler arasinda olan referanslar onlarin oz mesleki iliskilerine, isbirligine ve rekabetine gore verilir. Bu referanslar pediatrinin saglamliq xidmetlerinin keyfiyyetini ve ixtisasini tam olaraq yansitmaya biler. Pediatr seciminde daha cox pediatrinin tecrubesi, is rejimi, is yerinin yeri ve imkanlari, elaqe tarzi ve saglamliq anlayishi gibi faktorlere diqqet etmelisiniz.


  • Pediatr seciminde ushagimin fikrini sorushmali?



Ushaginizin fikrini sorushmaq pediatr seciminde size bir fikir vere biler, amma tamamilÉ™ guvenmeli deyil. Ushaginizin fikri onun oz hisslerine, duygularina ve zevklerine gore verilir. Bu fikir pediatrinin saglamliq xidmetlerinin keyfiyyetini ve ixtisasini tam olaraq yansitmaya biler. Pediatr seciminde daha cox pediatrinin tecrubesi, is rejimi, is yerinin yeri ve imkanlari, elaqe tarzi ve saglamliq anlayishi gibi faktorlere diqqet etmelisiniz.


Umid edirem ki bu meqale sizin ucun faydali olub. Ushaginizin saglamligi ucun en yaxsi usaq hekimleri pediatrlar haqqinda daha cox melumat almaq ucun bizimle elaqede olun. 0517a86e26


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page